Tilburg | straatinfo

overige politie meldingen

Oplichter slaat toe

overige

Tilburg - Een oplichter heeft donderdag 26 februari om 13.40 uur toegeslagen bij een bejaarde man (66) in de wijk Goirke / Hasselt. Met een babbeltruc wist hij een portemonnee te ontvreemden.

De man stelde zich voor aan de deur als de nieuwe buurman van hetslachtoffer. Daarop werd hij binnengelaten om kennis te maken. Daarbij heeft deoplichter de portemonnee ontvreemd van de bewoner. Eerder werd er gemeld dat eenman eerder deze maand in dezelfde wijk zielige verhalen verteld. Zo heeft hijgeld gekregen van mensen omdat hij zei dat hij zonder benzine stond.

Het betreft bij alle meldingen een man van 35-40 jaar oud,donker getint. Tussen de 1.80 en 1.90 meter groot en steeds netjes gekleed.

Helaas heeft niet iedereen die bij u aanbelt, goede bedoelingen. Sommige mensen proberen u bijvoorbeeld aan de deur op te lichten of via internet. De politie probeert dit soort oplichters op te pakken en door het Openbaar Ministerie te laten vervolgen. U kunt proberen te voorkomen dat u slachtoffer van oplichting wordt:
Als iemand zegt dat hij namens de gemeente, een bedrijf of een instelling komt, vraag dan om een legitimatiebewijs. Bel eventueel ter controle naar het betreffende bedrijf of instantie, vrdat u de persoon binnenlaat.

Laat een collectant niet ?onbewaakt? achter. Doe de deur even dicht terwijl u uw portemonnee gaat halen, of leg een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer in bijvoorbeeld de meterkast. Een collectant is verplicht een legitimatiebewijs en een vergunning van de gemeente bij zich te dragen. Heeft de persoon deze niet, geef dan geen geld.

Als onbekenden ?in nood? aan de deur komen en vragen of ze het alarmnummer mogen bellen, laat ze dan niet binnen, maar bel zelf het alarmnummer.

Als mensen u een dienst aanbieden, zoals messen/scharen slijpen, schoorsteenvegen of ramen lappen, leg dan van tevoren (schriftelijk) de prijs vast. Anders betaalt u achteraf misschien veel te veel. Weet met wie u zaken doet, zodat u als dat nodig is kunt reclameren.

Pas op met kopen aan de deur, want dit betekent in principe dat u overhaast moet beslissen. De verkoper moet u wettelijk 8 dagen bedenktijd geven, zodat u nog kunt annuleren.

Meld verdachte situaties altijd bij de politie. Uiteraard helpt u de politie als u een goed signalement kunt geven van de verdachte. Vluchtrichting en het eventueel daarbij gebruikte voertuig zijn daarbij ook belangrijk.

Ook via internet vindt oplichting plaats. Weet dus met wie u zaken doet en gebruik uw gezonde verstand als de prijs te mooi is om waar te zijn. Gelijk oversteken is natuurlijk de eerlijkste manier van zaken doen. Als het om grote geldbedragen gaat, spreek dan af op een vertrouwde locatie. Handel alleen via Internetsites waar kopers en verkopers zich moeten registreren. Hierdoor is het achteraf mogelijk om de daders (kwaad willenden) te achterhalen.

Voor vragen en advies kunt u terecht bij uw wijkagent.

Soortgelijke berichten

Oplichter aangehouden
Amersfoort

Oplichter actief
Ijmuiden

Man slaat vals alarm bij 112
Groningen

Oplichter actief
Edam

Man slaat automobiliste na onenigheid in het verkeer
Helmond

Oplichter nog steeds actief
Delft

Oplichter aangehouden dankzij getuigen
Haarlem

Politie arresteert ?supermarktbriefjes-oplichter?
Apeldoorn

Pakjesbezorger blijkt oplichter
Shertogenbosch

Notoire oplichter opgepakt
Maastricht

kaart

kaart
De lokatie van het bericht is automatisch verkregen. Het kan dus zijn dat het bericht op deze kaart afwijkt van de echte lokatie.

Meer politieberichten uit de regio